Od nowego roku szkolnego 2024/2025 rozpoczyna się „Program dla szkół” skierowany do dzieci uczęszczających do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I – II ogólnokształcących szkół baletowych.
Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.
Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane przez szkoły podstawowe.
Opublikowane zostało rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. poz. 1276), które określa:
1) szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem programu dla szkół oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;
2) szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;
3) szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu;
4) sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu.
Program dla szkół będzie obejmował dwa okresy, w trakcie których dzieciom będą udostępniane produkty kwalifikujące się do dystrybucji, tj. jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.
W województwie małopolskim program będzie wdrażany w okresie od dnia:
1) 16 września 2024 r. do dnia 17 stycznia 2025 r.,
2) 3 lutego 2025 r. do dnia 26 czerwca 2025 r.